Wordt geladen...

Google Ads: Hoe je je publiek effectief kunt bereiken

Deel artikel:

Google Ads biedt uitgebreide targetingopties om je potentiële klanten effectief te bereiken en degenen die al bekend zijn met jouw merk te retargeten.

Google ads on smartphone

Als je een bedrijf runt, hebt je er ongetwijfeld aan gedacht geld uit te geven aan reclame. Of het nu een offline- of onlinebedrijf betreft, miljoenen bedrijven wenden zich tot betaalde onlinereclame om hun doelgroep te bereiken, de naamsbekendheid te vergroten en de verkoop te stimuleren.

Google Ads (vroeger bekend onder de naam Google Adwords) is het grootste netwerk voor betaalde reclame dat bedrijven in staat stelt PPC- (pay-per-click) en display-reclamecampagnes te voeren.

Google ads

Google verwerkt meer dan 5 miljard zoekopdrachten per dag, wat marketeers en ondernemers significante mogelijkheden biedt om potentiële klanten te bereiken.

Dat gezegd zijnde, veel bedrijven hebben hun vingers verbrand aan Google Ads. Dit is omdat het budget gemakkelijk kan worden opgebruikt, als de targeting niet correct is ingesteld of te breed is voor Google om nauwkeurig de juiste klanten te bepalen.

In deze gids nemen we de targetingopties door die beschikbaar zijn op Google Ads, zodat je doeltreffende campagnes kan opzetten die iets in positieve zin teweegbrengen.

Google Ads instellen

Basisinstellingen

Stap 1: Inschrijven of inloggen met je e-mailadres.

Stap 2: Je wordt standaard doorverwezen naar het aanmaken van een Google Ads-campagne met behulp van Google Ads Express, wat een vereenvoudigde versie van Google Ads is met beperkte opties. We zullen daarbij Expert Mode selecteren.

Google ads advertising gool

Stap 3: Vervolgens moet je het hoofddoel van je campagne te kiezen. We kiezen voor “Websiteverkeer.”

Campaign goal

Stap 4: Selecteer vervolgens je campagnetype. We gaan voor een “Search”-campagne, omdat we willen dat onze advertenties verschijnen in Google Search in tegenstelling tot het weergeven van advertenties op partnerwebsites.

Campaign type

Stap 5: Voordat je begint met het instellen van je doelgroepen en targeting, zijn er een paar algemene instellingen die je moet doorlopen:

Google ads settings

Hier moet je je campagnenaam, begin- en einddatum en URL-opties instellen en de tijd waarop je advertenties overdag moeten verschijnen.

Voordat we beginnen met het opzetten van Google Ads-doelgroepen, is het belangrijk om het belang van effectieve targeting te begrijpen. Veel te veel bedrijven maken een vliegende start om zich vervolgens te realiseren dat hun budgetten zijn opgebruikt zonder veel impact te maken.

Wat is ‘audience targeting’ en waarom is het belangrijk?

Doelgroeptargeting geeft bedrijven een duidelijk inzicht in hun potentiële klanten door deze in specifieke groepen in te delen op basis van hun interesses, gedrag, demografische gegevens, locatie, taal, enz.

Het juiste publiek aanspreken is een integraal onderdeel van een succesvolle Google Ads-campagne. Omdat bijna iedereen op onze planeet Google gebruikt om informatie te zoeken en aankopen te doen, heeft Google een enorm bestand aan gebruikers die allemaal verschillende levensstijlen, interesses, banen en leefomstandigheden hebben.

De grootste uitdaging voor veel adverteerders is het vinden van het juiste publiek voor hun product of dienst. Als adverteerders er niet in slagen om bij het juiste publiek te adverteren, lopen zij het risico dat zij hun budget verspillen aan personen die niet geïnteresseerd zijn in wat zij te bieden hebben.

Demografische gegevens, zoals leeftijd, geslacht, locatie en gemiddeld inkomen, kunnen een cruciale rol spelen bij het bereiken van het juiste publiek. Voor een bedrijf dat zijn klantendoelgroep laserscherp in beeld wil krijgen, is het voor een succesvolle Google Ads-campagne van essentieel belang te weten waar je klanten zich bevinden, wie ze zijn en hoeveel ze verdienen.

Nemen we bijvoorbeeld het sportkledingmerk Nike, dan kan uit hun demografische gegevens blijken dat hun gemiddelde consument tussen 20 en 35 jaar oud is. Dit zal hen niet alleen helpen bij het bepalen van hun prijzen, maar kan ook voorkomen dat zij hun budget besteden aan leeftijdsgroepen die niet bij hun targeting passen.

Campagnes hebben vaak verschillende doelstellingen, wat betekent dat de doelgroepen van geval tot geval zullen verschillen.

Beste praktijken voor Google Ads targeting

1. Vermijd te brede targeting - Als je het begrip doelgroep te ruim neemt, is het onwaarschijnlijk dat je je specifieke doelgroep bereikt. Bijgevolg zullen je click-through rate en kwaliteitsscore dalen, omdat de mensen op wie jij je richt, niet bijzonder geïnteresseerd zullen zijn in wat je te bieden hebt.

2. Locatie en taal - Locatie en taal vormen de basis van een succesvolle doelgroepbenadering. Het is misschien verleidelijk om te kiezen voor locaties en talen die betaalbaarder zijn, maar dit zal waarschijnlijk niet effectief zijn. Zorg ervoor dat je weet waar je doelpubliek zich bevindt. Als je een in het Verenigd Koninkrijk gevestigd bedrijf bent dat diensten aanbiedt in een straal van 75 km, is het inefficiënt om potentiële klanten in de VS te benaderen. Gebruik Google Analytics om te zien waar je potentiële klanten vandaan komen.

3. Schema - Het opzetten van een advertentieschema is een effectieve manier om je uitgaven te minimaliseren voor clicks die geen rendement opleveren. Als je bijvoorbeeld een modemerk hebt voor mensen tussen 30 en 45 jaar, kan het de moeite waard zijn om advertenties te plaatsen buiten kantoor- en openingsuren. Hoewel mensen tijdens hun werk ook op Google surfen, is het onwaarschijnlijk dat ze meteen zullen overgaan tot aankoop (conversie). Het doen van een aankoop kost wat tijd, vandaar dat dat aspect waarschijnlijk in hun vrije tijd plaatsvindt.

4. Voeg advertentie-extensies en sitelinks toe - Met advertentie-extensies kunt je je advertentie uitbreiden met extra informatie zonder extra kosten. In essentie is het instellen van extensies een gratis manier om je advertentie uit te breiden en er meer ogen op te richten. Extensies zijn onder meer sitelinks, callouts, bel-extensies, gestructureerde snippets, prijsextensies, locaties en meer.

5. Maak het niet te nauw - Granulaire selectie en laserscherpe targeting zijn effectief, maar als je het overdrijft, zijn je advertenties te verfijnd om de doelgroep te bereiken.

6. Ga de interactie aan met je publiek - Werk met focusgroepen voor een beter inzicht. Als je interactie aangaat met je klanten om te begrijpen wat zij precies van je willen, kunt je je in hun gedachten verplaatsen. Opiniepeilingen op sociale media kunnen daarvoor een goed begin zijn.

7. Verbeter je Quality Score (QS) - Je kwaliteitsscore (QS) is het algoritme van Google Ads dat bepaalt hoe en waar je advertenties worden gerangschikt. Een lagere Quality Score betekent dat je advertenties lager zullen verschijnen in de zoekresultaten, wat resulteert in minder klikken en conversies. Om je QS te verbeteren, moet je ervoor zorgen dat je advertentietargeting relevant is, de tekst goed geschreven is en je landingpagina to the point is.

8. Werk aan je landingpagina - Als onderdeel van de kwaliteitsscore (QS), moet je landingpagina relevant zijn voor je advertentie. Maar dat niet alleen, je landingpagina moet ook conversies genereren. Waarom zou je per slot van rekening advertenties plaatsen als ze onvoldoende conversies opleveren?

9. A/B-tests en advertentierotatie: Het testen van verschillende advertentieboodschappen en call-to-actions is essentieel om de doorklikscores en conversies te maximaliseren. Stel advertentierottie in Google Ads in om ervoor te zorgen dat de best presterende advertentie wordt getoond aan je potentiële klant.

Doelgroepen instellen

Nu we het belang van accurate doelgroeptargeting hebben vastgesteld, is het tijd om tot de kern van de zaak te gaan en de targetingopties te verkennen die Google Ads te bieden heeft.

Wanneer je naar beneden scrolt vanuit de algemene instellingen, moet je je doelgroepen selecteren.

Audience targeting

Als je ooit Facebook Ads of Twitter Ads hebt gebruikt, zul je bekend zijn met de bovenstaande lay-out.

Er zijn een paar verschillende opties voor ons beschikbaar. Houd er rekening mee dat de beschikbaarheid van sommige opties afhankelijk kan zijn van het campagnetype dat je selecteert.

Laten we elk type nader bekijken:

Gedetailleerde demografische targeting

Demographic targeting

Hier krijgt je de mogelijkheid om je doelgroep te bepalen, inclusief burgerlijke staat, opleiding, ouderlijke staat, werkgelegenheid, enz.

Affiniteit

Vorig jaar pakte Google Ads de beschikbare targetingopties voor adverteerders iets anders aan. Het lanceerde Affinity Audiences, wat voorheen alleen beschikbaar was voor Google Display Network en videocampagnes.

Affinity audiences

Affiniteit stelt marketeers in staat zich te verdiepen in de brede interesses en gewoonten van hun publiek.

Opmerking: Als je alleen brede interesses selecteert, zal je publiek waarschijnlijk te breed zijn. Het kan de moeite waard zijn om het publiek verder te verfijnen met extra targeting.

Additional targeting

In-Market

In market audiences

Met In-market audiences kunt je selecteren wat mensen actief onderzoeken en/of van plan zijn.

Remarketing en soortgelijke doelgroepen

Remarketing en soortgelijke doelgroepen bieden je de mogelijkheid om mensen die al bekend zijn met je merk opnieuw te targeten of nieuwe, maar soortgelijke doelgroepen te bereiken.

Combined audiences

Combined audiences is een krachtige optie als het gaat om het verfijnen van je publiek.

Met deze functie kunt je je ideale publiek nauwkeuriger bepalen door meerdere doelgroepen te combineren en de juiste middenpositie te vinden.

Om dit in te stellen, moet je twee of meer doelgroepen combineren. Je kunt ook een doelgroep toevoegen die je specifiek wilt uitsluiten van je bereik.

Combined audiences

In het voorbeeld hierboven kunt je zien dat we ons richten op ouders van peuters tussen 1 en 3 jaar die ook actief onderzoek doen naar auto’s.

Zodra je je doelgroep hebt ingesteld, is het tijd om een budget voor je campagne en een biddingdoelstelling toe te wijzen (in ons geval richten we ons op “clicks”).

Budget bidding

Vervolgens kun je extensies toevoegen om je doorklikratio te maximaliseren.

Ad extensions

Zodra je op “Opslaan en doorgaan” drukt, moet je een advertentiegroep instellen waar je zoekwoorden en -zinnen aan toevoegt die je advertentie doen verschijnen.

Ad groups keywords

Er zijn drie verschillende trefwoord-matchtypes die je kunt gebruiken:

Breed zoekwoord - trefwoord - Een standaardoptie die jouw advertenties toont op elke variatie van je trefwoord

Woordgroep - “trefwoord” - Deze optie zal matches met je trefwoord opleveren in de exacte volgorde, maar kan ervoor of erna extra woorden toevoegen

Exact zoekwoord - [trefwoord] - Houdt je trefwoord in de exacte volgorde die je hebt ingesteld

Wij adviseren om ongeveer 15-20 zoekwoorden toe te voegen aan elke advertentiegroep.

Als je een advertentie opzet voor een digitaal marketingbureau dat verschillende diensten aanbiedt, bijvoorbeeld social media marketing en zoekmachine-optimalisatie, moeten deze twee worden opgezet als verschillende advertentiegroepen met hun eigen reeks zoekwoorden.

Zodra je je advertentiegroep hebt ingesteld, is het tijd om een advertentie te maken. Dit is waar je de kans hebt om de aandacht van je publiek te trekken.

Wees duidelijk, maar creatief.

Ad text

Je advertentietekst is wat bepaalt of een potentiële klant op je advertentie klikt of op een advertentie van je concurrent. Het is cruciaal om ervoor te zorgen dat je advertentietekst overeenkomt met de intenties van de zoeker en relevant is voor je targetingopties en trefwoorden.

Zodra je een paar varianten van koppen en beschrijvingen hebt toegevoegd, ga je verder met het instellen van je facturering.

Zodra dit proces is voltooid, zullen je advertenties worden geëvalueerd en dienovereenkomstig worden goedgekeurd.

De voordelen van audience targeting voor de B2B-sector

B2B (Business-to-Business) verwijst naar marketing die gericht is op het promoten van producten en diensten bij een ander bedrijf. Een sterk voorbeeld hiervan is een digitaal marketingbureau dat reclamediensten aanbiedt aan andere bedrijven.

B2C (Business-to-Consumer) is echter hoofdzakelijk gericht op reclame voor producten en diensten voor particulieren, bijvoorbeeld een kledingmerk.

Voor B2B-campagnes biedt Google Ads marketeers uitgebreide mogelijkheden om de juiste mensen op het juiste moment te selecteren en te targeten.

Bij B2C-marketing is de beslisser vaak de persoon die bij je advertentie terechtkomt. Als je goed werk levert met het adverteren van je product of dienst, kan de persoon meteen de beslissing nemen.

Dit is zelden het geval bij B2B-klanten. De grootste uitdaging van B2B PPC-campagnes is de mogelijkheid om de advertentie te tonen aan de beslisser. Vaak worden advertenties getoond aan mensen die bij een bepaald bedrijf werken, maar die niet noodzakelijkerwijs in staat zijn of de bevoegdheid hebben om een aankoopbeslissing te nemen. In wezen betekent dit dat je je budget nodeloos uitgeeft aan iets dat niet het gewenste resultaat oplevert.

Anderzijds zijn sommige marketeers - in een race om de beslisser te vinden en te targeten - veel te specifiek gericht op hun doelgroeptargeting-opties, wat resulteert in lagere zoekvolumes.

Als gevolg daarvan zien veel bedrijven af van betaalde reclame.

Gelukkig stelt de verfijnde doelgroeptargeting in Google Ads B2B-marketeers in staat om zich nauwkeurig te richten op beslissers.

Laten we bijvoorbeeld eens doen alsof je een payrollbedrijf bent voor de vastgoedsector dat zich wil richten op kleine ondernemers.

In dit geval zou je een gecombineerd publiek willen creëren om je te richten op kleine ondernemers in de vastgoedsector die op zoek zijn naar een payroll-oplossing.

Dit is mogelijk met Google Ads.

Stap 1: Creëer een gecombineerd publiek

Combined audience

Stap 2: Voeg kleine werkgevers toe aan de demografische targeting.

Targeting small emplyers

Stap 3: Vervolgens beperken we onze doelgroep door de sector te selecteren waarin ze actief zijn.

Targeting industries

Stap 4: We verkleinen ons publiek nog eens door “payroll services” toe te voegen vanaf een ‘in-market audiences’ tab.

Targeting payroll services

Op deze manier richten we ons op mensen die aan AL onze voorwaarden voldoen (d.w.z. kleine ondernemers in de vastgoedsector die actief op zoek zijn naar payroll-diensten).

Hier is hoe onze uiteindelijke doelgroeptargeting eruitziet:

Final audience targeting

Conclusie

Hoewel het opzetten van Google Ads niet erg uitdagend lijkt, vooral als je Google Ads Express gebruikt, is succesvolle targeting alleen mogelijk als je dieper in de details duikt en de kracht van de audience targeting verkent die tot je beschikking staat.

Het selecteren van een paar brede zoekwoorden is zelden voldoende. Het leidt tot verspilde budgetten en niet vervulde verwachtingen.

Aangezien elk marktsegment zijn beperkingen heeft, is het belangrijk niet bang te zijn om uit te proberen en te testen wat het beste werkt voor je bedrijf.

Deel artikel:
Top