Wordt geladen...

Shopify SEO: De ultieme Gids [2021]

Deel artikel:

Wil je je Shopify store in de zoekresultaten zien? In deze ultieme Shopify SEO gids vind je alles wat je nodig hebt om het aantal webshopbezoeken te verhogen.

Shopify seo

Het optimaliseren van je Shopify-winkel om deze beter vindbaar te maken voor verkeer van zoekmachines zoals Google en Bing is noodzakelijk voor het succes van je website op lange termijn. Er zijn vele manieren waarop je website kan worden getransformeerd met de hulp van Search Engine Optimization (SEO), van het verbeteren van je gebruikers-ervaringsmodel tot het verhogen van je organische zoekresultaten en nog veel meer. Hoe vindbaarder en leuker je winkel, hoe gemakkelijker het wordt om klanten te winnen en te behouden op lange termijn.

Het gebruik van Shopify is in de afgelopen tien jaar aanzienlijk toegenomen en de verwachting luidt dat deze trend zich zal voortzetten naarmate bedrijven zich aanpassen aan het ‘nieuwe normaal’ van bedrijfstakken in een post-covid tijdperk.

Search volume shopify

Uit gegevens van Google Trends blijkt dat de belangstelling van gebruikers voor de term Shopify op het hoogtepunt van de pandemie tot ongekende hoogten steeg, omdat zowel consumenten als bedrijven zich probeerden aan te passen aan de gebeurtenissen, voordat ze weer een stabiele weg naar boven vonden.

Naarmate meer bedrijven een weg naar succes zoeken door gebruik te maken van Shopify, is het de moeite waard om rekening te houden met het enorme bereik van de SEO-metrics die nodig zijn om het succes van zowel nieuwe als bestaande winkels online te faciliteren.

Er zijn veel nuances en onverwachte factoren die een rol kunnen spelen bij het optimaliseren van je Shopify-site voor succes, dus laten we eens dieper ingaan op de symbiotische relatie tussen Shopify commerce en SEO.

In deze gids bespreken we een aantal van de fundamentele aspecten van Search Engine Optimization en de bijbehorende technische overwegingen die in hun combinatie een drastische verbetering van de zoekresultaten voor je online winkel en de daaruit voortvloeiende conversies kunnen opleveren:

Wat houdt Shopify SEO in?

Kort samengevat heeft Shopify SEO betrekking op de vele verbeteringen die in Shopify-sites kunnen worden aangebracht, in tegenstelling tot de meer algemene SEO-technieken die elders op het internet kunnen worden toegepast.

Hoewel Shopify stores meestal al een gezond niveau van SEO hebben, zoals de mogelijkheid om pagina’s om te leiden, kunnen zich ook problemen voordoen die de impact van SEO tenietdoen in de vorm van dubbele inhoud en andere nadelen die niet goed scoren bij zoekmachines zoals Google.

SEO is uiterst belangrijk voor het genereren van omzet omdat het je inhoud aantrekkelijker maakt voor zoekmachines – en juist via deze zoekmachines zullen nieuwe klanten je ontdekken. Beter presterende pagina’s en producten die snel laden en relevante trefwoorden bevatten voor de dingen die klanten zoeken, zullen hoger op de resultatenpagina’s van Google staan. Het zijn deze gunstige rankings die je kansen om vaker opgemerkt te worden door potentiële klanten aanzienlijk kunnen verhogen.

Proportion web traffic

(Afbeelding: Engenius)

Zoals uit de bovenstaande grafiek blijkt, zal het overgrote deel van het verkeer steevast ontstaan door het gebruik van zoekmachines zoals Google. Dit houdt in dat een succesvolle Shopify-website pagina's vereist die geoptimaliseerd zijn op een manier die Google begrijpt zodat de zoekmachine je pagina’s accuraat kan weergeven in haar resultaten.

Er zijn talloze manieren die kunnen helpen om je aantrekkelijkheid voor zoekmachines te vergroten – sommige daarvan zijn overdraagbaar vanuit de bredere wereld van SEO zoals linkbuilding en het verwijderen van dubbele URL’s, terwijl andere exclusieve Shopify SEO-technieken zijn zoals het verwijderen van ongebruikte Shopify-apps.

In deze gids bespreken we de verschillende manieren waarop SEO effectief kan worden gebruikt bij het creëren van een Shopify store die je bedrijf online laat opvallen.

Search engine clicks

(Afbeelding: Blue Corona)

Zoals uit de bovenstaande cijfers blijkt, hebben de meeste kliks op zoekmachines betrekking op de eerste paar resultaten. Dit geeft aan hoe belangrijk het is voor je Shopify-site om de pagina’s te optimaliseren met behulp van de beschikbare tools en inzichten om jezelf de beste kans te geven om topresultaten te bereiken voor relevante zoekopdrachten.

Beoordeling van Shopify’s ingebouwde SEO

Als je een Shopify-website wil opzetten en al vroeg aan de slag wilt met het invoeren van SEO-maatregelen, dan is het goede nieuws dat Shopify wordt geleverd met diverse SEO-vriendelijke functies waarmee je meteen aan de slag kan als je er klaar voor bent.

Shopify zelf biedt een groot aantal handleidingen aan en zelfs videotutorials die je helpen om je optimalisatie-inspanningen op gang te krijgen. Op de helppagina’s van het platform vind je tips over hoe je je volledige domeinnaam kunt toevoegen aan Google Search Console, zodat de crawlers van de zoekmachine beter begrijpen waar je pagina’s over gaan, en verdere adviezen over de manier waarop je je pagina’s relevant kunt houden.

Het platform is ook uitstekend in staat om pagina-titletags, metabeschrijvingen en URL’s te bewerken voor verschillende pagina’s, producten en collecties om ze als snippets aantrekkelijker te maken Google-resultatenpagina’s.

Er is echter nog veel meer dat je kan doen om je Shopify-site op te laten vallen, naast de handige reeks ingebouwde functies die het platform te bieden heeft. SEO is eenvoudig uit te voeren, maar complex om te beheersen, en er is veel meer dat je kan doen dan alleen maar wat relevante zoekwoorden in je content inpassen om hoger te scoren.

Of je nu een bedrijfseigenaar bent die een online-activiteit wil opbouwen, of een marketingmanager die de situatie van de website van je bedrijf wil verbeteren, deze Shopify SEO-gids is ontworpen om je te voorzien van alle SEO-tips die je nodig heeft om je winkel aanzienlijk beter op te laten vallen.

Laten we aan het begin van deze gids je site op een meer structureel niveau bekijken:

Stap 1: Evalueer de structuur van je Shopify-website

Je SEO-taken kunnen al beginnen nog voordat je besloten hebt wat je op de pagina’s van je Shopify website gaat schrijven. Organisatie en website-architectuur behoren tot de belangrijkste factoren als het gaat om de bruikbaarheid van websites.

Wanneer shoppers je site bezoeken, is het belangrijk dat ze snel kunnen vinden wat ze zoeken. Met een website die gemakkelijk te navigeren is, kan je ervoor zorgen dat gebruikers meer tijd op je pagina’s doorbrengen en meer content in je shop kunnen bekijken – wat op zijn beurt je zoekmachinerankings ten goede kan komen.

Op dit punt is eenvoud de sleutel. Een valkuil waar website-eigenaren in kunnen trappen, zijn toevoegingen aan websites zonder de nieuwe pagina’s correct te categoriseren. Door achteraf hier en daar ‘verweesde’ pagina’s toe te voegen, verspil je in wezen tijd aan het lastiger maken van de navigatie op je website.

Overdrijf niet met categorieën en subcategorieën. Eenvoudige structuren maken het voor klanten gemakkelijker om je goederen te zien en voor zoekmachines om door je site te ‘crawlen’ en producten efficiënt te rangschikken.

SEO structure

(Afbeelding: SEO-Hacker)

Hier zien we een ideale websitestructuur voor een Shopify-winkel. Productpagina’s zijn toegankelijk binnen twee klikken vanaf de homepage, waardoor het voor shoppers veel gemakkelijker wordt om toegang te krijgen tot je goederen zonder omslachtig te moeten uitzoeken waar ze heen moeten. Dit format helpt Google om beter te begrijpen wat je aanbiedt en waar het zich bevindt in relatie tot je andere pagina’s.

Gelukkig maakt Shopify het voor gebruikers eenvoudig om hun pagina’s effectief te categoriseren en een van de volgende structuren kan ideaal zijn voor superieure gebruiksvriendelijkheid:

Homepage/Landing Page > Category > Product

Of:

Homepage/Landing Page > Category > Sub-Category > Product

De ideale aanpak hangt af van de complexiteit van je site en de verschillende producten die je aanbiedt. Als je Shopify-site bijvoorbeeld een breed scala van computer hardware verkoopt, kan het gebruik van subcategorieën je productpagina’s een beetje verder weg van je homepage positioneren, maar het zal klanten helpen om beter de items te vinden die ze zoeken zonder irrelevante producten te hoeven doorzoeken.

Om een collectie aan te maken, ga naar Products > Collections > Create Collection. De collectie moet worden beschouwd als een productcategorie, bijvoorbeeld “schoenen” of “kleding”.

Create collection shopify

Zodra je je eerste collectie hebt aangemaakt, kan je nieuwe producten toevoegen en deze toewijzen aan de collectie die je zojuist hebt gecreëerd.

Om een product te creëren, ga naar Products > All Products > Add Product

Create product shopify

Zodra je je product hebt toegevoegd, wijs je het toe aan een toepasselijke collectie.

Add product collection shopify

Voeg daarna je collecties toe aan het hoofdmenu via Online Store > Navigation > Main Menu > Add Menu Item

Add collection main menu shopify

Hier kunnen we zien dat het in Shopify eenvoudig is om je menu’s aan te passen zodat alles gemakkelijk toegankelijk is. Door elke pagina die je maakt te categoriseren, hoef je alleen de pagina’s te selecteren die je wilt toevoegen aan het hoofdmenu, het voettekstmenu, of elk ander menu dat je aanmaakt.

Daarnaast is het verstandig om een ‘Over Ons’ bedrijfspagina en een ‘Contact’-pagina toe te voegen op je Shopify-site. Deze pagina’s helpen zowel bezoekers als zoekmachines te begrijpen dat je een betrouwbare website bent. In de wereld van SEO mag het scheppen van vertrouwen niet over het hoofd worden gezien.

Ten slotte is het raadzaam om een zoekveld toe te voegen op de pagina’s van je website. Hoewel het misschien geen directe invloed heeft op je Shopify SEO-inspanningen, helpt het in ieder geval de bezoekers om sneller toegang te krijgen tot producten, wat bijdraagt aan de algehele optimalisatie van je pagina’s. Dit extra gebruiksgemak zal helpen om meer bouncebacks van ontevreden gebruikers te voorkomen, wat zoekmachines zou moeten helpen om je shop gunstiger te beoordelen.

Search function shopify

Het overgrote deel van de gratis Shopify-thema’s is voorzien van zoekfuncties. Zodra je shop actief is, kunnen kopers je site intern doorzoeken op de producten of diensten die ze zoeken – zorg er dus voor dat je elke pagina vindbaar hebt gemaakt via trefwoorden.

Stap 2: Beheer je dubbele content

Als het gaat om Search Engine Optimization, is dubbele inhoud een van de grootste aandachtspunten om voor uit te kijken als Shopify website-eigenaar. Van ‘duplicate content’ is sprake wanneer soortgelijke of identieke inhoud op twee afzonderlijke pagina’s of URL-paden bestaat. Dit laat de alarmbellen rinkelen bij zoekmachines, omdat zij slechts één pagina in aanmerking zullen laten komen voor de canonieke versie die wordt getoond op resultatenpagina’s. Bovendien kunnen linksignalen vaak tussen de pagina’s worden verdeeld.

Helaas kan dubbele inhoud een veel voorkomend probleem zijn bij Shopify-productpagina’s, waarbij dubbele productpagina’s en pagineringsproblemen in verzamelpagina’s vaak problemen veroorzaken voor website-eigenaren.

Dubbele productpagina’s worden standaard aangemaakt omdat Shopify-winkels toestaan dat hun /producten/ pagina’s in twee aparte URL’s verschijnen – in beide:

  • het canonical /products/ URL path
  • en het non-canonical /collections/.*/products/ path.

Het probleem ontstaat wanneer Shopify automatisch niet-canonieke URL’s toevoegt in zijn interne links, waardoor tegenstrijdige signalen naar Google worden gestuurd, aangezien zoekmachines normaal gesproken in plaats daarvan canonieke pagina’s in de zoekresultaten zouden tonen.

Gelukkig is er een snelle oplossing beschikbaar.

Een ander probleem met dubbele content kan ontstaan als je een eigen domein en een myshopify-versie hebt, wat resulteert in identieke producten, pagina’s en berichten.

Hoewel Shopify normaal gesproken de tijdelijke versie automatisch doorstuurt naar je aangepaste domein, is het de moeite waard om dit nog eens te controleren in OnlineStore > Domains.

Als iets er niet helemaal goed uitziet, kan je altijd Shopify’s ingebouwde URL Redirect-functie gebruiken in Online Store > Navigation > URL Redirects.

Url redirect function shopify

Shopify biedt gebruikers de mogelijkheid om het kader van URL-links van hun website aan te passen binnen het Online Store-menu en de navigatiesectie. Dit kan ervoor zorgen dat je interne links in de juiste richting wijzen zonder dat klanten naar verouderde of onvoordelige pagina’s worden gestuurd als ze op een link klikken.

Een andere manier om je canonieke URL’s te controleren is door passieve parameters te gebruiken in Google Search Console zodra je website is geverifieerd. Hiermee kan je Google vertellen welke parameters je door de zoekmachine als ‘passief’ wilt laten aanmerken.

Stap 3: Controleer je Shopify-apps

Het beste aan Shopify is feit dat het een levendige appstore heeft die het eenvoudig maakt om nieuwe functies en tools aan je pagina’s toe te voegen zonder dat je daarvoor enige code hoeft te (laten) schrijven. Het netwerk van apps helpt je je voorraad te beheren, tickets voor klantenondersteuning op te volgen, affiliateprogramma’s uit te voeren en natuurlijk om de SEO-prestaties van je website te verbeteren.

Seo apps shopify

Zoals we kunnen zien, bestaan er vandaag de dag meer dan 500 apps die zijn ontworpen om de SEO-inspanningen van je winkel een boost te geven. Via Shopify’s externe storelink kan je - als je dat wilt - urenlang zoeken naar apps die je winkel daadwerkelijk naar een hoger niveau kunnen tillen.

Recommended apps shopify

Op je dashboard is echter ook een zeer handige selectie van aanbevolen apps beschikbaar, als je liever kleinere stappen neemt in dit ontluikende ecosysteem.

Tiny IMG

Eén van de meest populaire SEO-apps is een speciale SEO image optimizer. Hoewel wij TinyIMG’s offering als voorbeeld hebben gekozen, zijn er volop apps om mee aan de slag te gaan en kan het de moeite waard zijn om alle hoger scorende opties te bekijken om te zien welke daarvan functies bieden die bij jou in de smaak vallen.

Beeldoptimalisatie is van vitaal belang voor Shopify-websites omdat het je in staat stelt om die onmisbare productfoto’s toe te voegen terwijl je ze zodanig comprimeert dat het geen nadelige invloed heeft op de laadtijd van je website. In het geval van de TinyIMG-app controleert de tool ook je hele website op SEO-kwaliteit – en duidt potentiële problemen in je site aan - zoals o.a. fouten in de titeltagging – en hij reikt bruikbare adviezen aan.

SEO Booster

Andere effectieve SEO optimalisatie-apps zijn te vinden in Shopify’s app store. SEO Booster is een hooggewaardeerd voorbeeld van een SEO-auditapp die het vermogen van je website om op de resultatenpagina’s van Google te klimmen beoordeelt en advies geeft over de manier waarop je je score kunt verbeteren.

Deze app is één van de vele die je bruikbare leidraden voor optimalisaties kunnen bieden, zoals paginatitels, beschrijvingen en alt-attributen voor afbeeldingen. Voor Shopify-winkeliers met een uitgebreid assortiment is het gebruik van de app store essentieel. Als je meer dan 1.000 artikelen hebt, allemaal met hun eigen afbeeldingen en beschrijvingen, is het van vitaal belang dat je hulp inschakelt om je pagina’s sneller te maken onder het gewicht van alle data die je hebt toegevoegd.

Het aanbod van Shopify-apps kan je een schat aan SEO-tips, trucs en aanwijzingen in de juiste richting opleveren, ongeacht je niveau van bekwaamheid op het gebied van SEO.

Tevens zijn er apps beschikbaar die je helpen om je Shopify pagina’s te converteren naar Google’s Accelerated Mobile Pages (AMP) framework waardoor de pagina’s van je website beter worden weergegeven voor shoppers die op mobiele apparaten surfen.

We willen je er echter ook op wijzen dat het toevoegen van apps aan je website de laadtijden kan vertragen.

Zoals bij elk CMS of elke websitebouwer injecteert elke toegevoegd plug-in of app extra code, wat de website kan vertragen.

Het loont de moeite om de snelheid van de website te controleren met behulp van Pingdom, met name het waterfallbestand met uitsplitsing van de aanvragen om te bepalen welke bestanden het langst nodig hebben om te laden.

Pingdom

Daarom is het belangrijk dat je je verzameling ingebedde apps voortdurend controleert en meedogenloos de tools verwijdert die je niet meer nodig hebt of niet regelmatig genoeg gebruikt.

Stap 4: Creëer unieke content

Om ervoor te zorgen dat je producten en pagina’s worden geïndexeerd en o.a. vindbaar zijn op Google, is het van vitaal belang dat je unieke inhoud toevoegt aan elke geassocieerde pagina. Uiteraard kan dit een groter probleem zijn voor Shopify-pagina’s in tegenstelling tot websites die niet bestaan in het domein van e-commerce.

Jouw Shopify-winkel kan generieke beschrijvingen over een breed scala van soortgelijke producten bevatten, maar in sommige gevallen is er wellicht helemaal geen beschrijving aan de producten gekoppeld. Als je de tijd neemt om nauwkeurige productbeschrijvingen op te stellen, kan dit de moeite lonen doordat er bij relevante zoekopdrachten meer van je pagina's op de resultatenpagina’s van zoekmachines terechtkomen.

Of je nu een website-eigenaar bent of een marketeer die voor een klant werkt, het werk om honderden productpagina’s met unieke inhoud te vullen kan weken en zelfs maanden in beslag nemen. Je kan Shopify echter in je voordeel gebruiken door overeenkomstig prioriteit te geven aan de producten waarvoor je beschrijvingen toevoegt.

Bezoek gewoon de Sales By Product-pagina die toegankelijk is op je Shopify-dashboard en begin met het schrijven van een of twee paragrafen met unieke tekst over je best verkopende artikelen op een aflopende schaal.

Sales by product

(Afbeelding: Shopify)

Dit helpt om je best presterende artikelen op een aanzienlijk grotere schaal vindbaar te maken. De crawlers van Google zullen in staat zijn de inhoud die je rond het product hebt gecreëerd te detecteren en zullen vervolgens veel nauwkeuriger zijn in het presenteren van je productpagina in reactie op zoekopdrachten die overeenkomen met de tekst die je hebt toegevoegd.

On page seo

Hier kunnen we zien hoe eenvoudig het is om inhoud te maken voor specifieke productpagina’s en tegelijkertijd de SEO van je pagina’s te monitoren. Als handig hulpmiddel geeft Shopify een preview van de zoekmachinevermelding weer die in realtime wordt bijgewerkt. Dat maakt het gemakkelijk om te winkelen en je inhoud te wijzigen om beter bij Google te passen.

Stap 5: Metatitels, metabeschrijvingen, Alt-tags en geschikte URL’s toevoegen

Door te klikken op ‘Edit website SEO’ naast het previewveld van je zoekmachinelisting, is het mogelijk om de tekst te wijzigen die verschijnt bij zoekmachines wanneer je pagina als resultaat verschijnt. Dit is belangrijk omdat je de titel en de URL die aan de gebruikers worden getoond, kunt wijzigen – waardoor je content meer impact krijgt.

We wijzen je erop dat je productpagina’s aanzienlijk relevanter en vindbaarder voor klanten kunnen worden als ze de juiste combinatie van trefwoorden bevatten, die we hierna zullen behandelen:

Product seo shopify

Denk eraan dat Shopify het toevoegen van een metabeschrijving van maximaal 320 tekens toestaat. Wij adviseren echter dat een metabeschrijving niet langer zou moeten zijn dan 160 karakters.

Wanneer je afbeeldingen toevoegt aan je Shopify- winkel, adviseren wij je om een Alt-tag toe te voegen aan elke geüploade afbeelding. Alt-tag (of alternatieve tekst) helpt zoekmachines te begrijpen waar de afbeelding over gaat.

Alt tag

Stap 6: Denk goed na over je trefwoorden

Het uitvoeren van trefwoordenonderzoek klinkt misschien als een van de meer algemene SEO-aspecten binnen onze Shopify SEO-gids, maar het is uiterst belangrijk om nogmaals de nadruk te leggen op de toegevoegde waarde die trefwoordenonderzoek inhoudt voor e-commerceshops doordat het helpt om gebruikers naar de pagina’s te brengen die ze zoeken.

Om effectief trefwoordenonderzoek uit te voeren als Shopify website-eigenaar, is het belangrijk dat je drie belangrijke factoren in overweging neemt, de trefwoorden zelf, het volume van zoekopdrachten die voor hen worden uitgevoerd, en de moeilijkheidsgraad van de ranking voor elk trefwoord.

Trefwoorden vinden die relevant zijn voor je producten is van vitaal belang, omdat dit de beste manier is om potentiële klanten vanop Google naar je landingspagina te lokken. Dit vereist inzicht in het soort zinnen dat wordt gebruikt om je producten te beschrijven en in alle andere termen die relevant zijn.

Door meer te weten te komen over het aantal zoekopdrachten dat matcht met elk van je trefwoorden, kan je inzicht krijgen in het aantal mensen dat op zoek is naar antwoorden die betrekking hebben op de zoektermen die je aan het bekijken bent. Terwijl de moeilijkheid om een ranking te bepalen voor een trefwoord alleen gebaseerd is op de vraag hoeveel bestaande websites reeds een ranking hebben voor elk trefwoord.

Ahrefs

Hierboven is een voorbeeld van een trefwoord met een lage moeilijkheidsgraad dat door Ahrefs is beoordeeld. Zoals je ziet, is de term relatief concurrerend, wat betekent dat het relatieve zoekvolume hoger is.

SEO-experts kunnen urenlang specifieke zoekwoorden evalueren om te zien of ze de heilige graal kunnen vinden in de zin van een relevante frase met een hoog volume en een lage moeilijkheidsgraad.

Wanneer je een sterke en relevante gelegenheid vindt om een trefwoord te gebruiken dat meer verkeer zal opleveren, zorg er dan voor dat je het toepast op je relevante productpagina’s in combinatie met enige aanvullende informatie om er zeker van te zijn dat je nieuw verkeer binnenhaalt.

Reporting shopify

Om de kwaliteit van de zoekwoorden die je gebruikt te analyseren, kan je gebruikmaken van Shopify’s uitgebreide arsenaal van analytische inzichten. Er zijn tientallen metrieken die je veel kunnen vertellen over je store. Een van de meest effectieve manieren om te achterhalen welke zoekwoorden werken en welke niet, is het bestuderen van je toppagina’s per sessie. Zo kan je zien welke pagina’s het langst de aandacht van de meeste potentiële klanten weten te trekken.

Door je best presterende pagina’s op deze manier te analyseren, kan je je winnende formule toepassen op andere pagina’s en je zoekwoord SEO-inspanningen naar een nieuw niveau tillen.

Stap 7: Genereer verkeer voor je blog

Een ander groot voordeel van Shopify is het feit dat het een meegaand platform is waar gebruikers een blog kunnen beginnen. Bovendien is er een ruim aanbod van onlinetutorials en YouTube-demonstraties die precies laten zien hoe gemakkelijk en effectief Shopify-bloggen kan zijn.

Om ons te helpen de kracht van blogs binnen het domein van SEO te begrijpen, wijst Ahrefs ons in de richting van Beardbrand als een sterk voorbeeld.

Power of blogs

(Afbeelding: Ahrefs)

Zoals we kunnen zien, bedraagt het maandelijkse verkeer van Beardbrand ongeveer 136.000 organische bezoekers per maand. Hoewel dit cijfer ons op zich niet veel zegt, is het beter in context te plaatsen als we zien hoeveel verkeer er terechtkomt op de speciale blog van de Shopify-winkel:

Blog beardbrand

(Afbeelding: Ahrefs)

Een indrukwekkende 77% van het organische verkeer van de website komt rechtstreeks via de blogpagina’s binnen. Door de trefwoorden die je vindt te combineren met blogonderwerpen, is het mogelijk om een aanzienlijke hoeveelheid verkeer naar je Shopify-site te genereren.

Bovendien is er niets dat je tegenhoudt om je producten in de blogsectie aan te prijzen. Als je bijvoorbeeld een e-commercewebsite exploiteert die fitnessartikelen verkoopt, zou je wellicht je ranking kunnen beïnvloeden met trefwoorden die betrekking hebben op de ‘beste fitnesstrends van dit jaar’ en kan je meerdere producten pitchen voor bezoekersverkeer.

Blog shopify

Shopify is zeer tegemoetkomend als het gaat om de creatie van blogpostings. Zoals je in de schermafbeelding hierboven kunt zien, is de sectie ‘blogpostings’ van je Shopify-site beschikbaar in een aparte tab naast die van je andere websitepagina’s.

Het optimaliseren van je bloginhoud voor zoekmachines is van essentieel belang om nieuwe klanten te kunnen winnen en het vertrouwen van potentiële shoppers te winnen. In tegenstelling tot productpagina’s en je landingspagina’s biedt je blog je de perfecte mogelijkheid om meer te schrijven en inhoud te produceren die daadwerkelijk in staat is om nieuwe onlineklanten binnen te halen. Neem een kijkje in het soort onderwerpen die niet online zijn besproken in relatie tot je branche en stel met trefwoorden beladen blogs samen die deze onlineniche kunnen invullen.

Zorg ervoor dat je de juiste koppen en subkoppen toevoegt aan de blogberichten.

Headings blog posts

Besteed altijd aandacht aan de preview van je zoekmachinelijst bij het produceren van je bloginhoud. Je paginatitel, beschrijving en URL zullen fungeren als je etalage op de pagina’s van Google, dus zorg ervoor dat zij zo aantrekkelijk mogelijk klinken en dat ze relevant en logisch zijn.

Stap 8: Je sitemap indienen

Shopify genereert automatisch een sitemap.xml-bestand dat URL’s bevat naar al je producten, pagina’s, collecties en berichten.

Een sitemap helpt zoekmachines om de pagina’s op je website te crawlen en te indexeren.

Je sitemap is toegankelijk via https://je-website.com/sitemap.xml

Om ervoor te zorgen dat Google goed door je website kan crawlen, moet je je sitemap toevoegen aan Google Search Console.

Maar eerst moet je je domein verifiëren.

Registreer je bij Google Search Console en klik op “Add New Property”

Google search console

Je moet een verificatiecode toevoegen aan de <head>-tag van je website. Deze code ziet er zo uit:

<meta name="google-site-verification" content="IV7BPLESttSpBdxSWN1s4zlr4HIcuHkGQYmE3wLG59w" />

Om de code toe te voegen, lokaliseer je het bestand theme.liquid onder OnlineStore > Themes

Google site verification

Voeg de verificatiecode meteen na de opening <head> tag toe.

Verification code google search console

Een volledige leidraad is hier te vinden.

Stap 9: Beheer je crawlers

Onze Shopify SEO-gids zou niet compleet zijn zonder in te gaan op de indexering van de website en hoe crawlers de pagina’s interpreteren.

Het is veelzeggend dat Shopify-winkeliers hun robots.txt-bestand niet kunnen wijzigen. Dit bestand is een vitale gids voor zoekmachinecrawlers die aangeeft hoe zij je pagina’s interpreteren en categoriseren. Shopify’s eigen documentatie bevestigt dit voor gebruikers, wat inhoudt dat er andere manieren nodig zijn om bots aan te sturen om de SEO-inspanningen van je shop te optimaliseren.

Add noindex

Hierboven kunnen we zien dat het mogelijk is om handmatig je Shopify-thema aan te passen binnen het OnlineStore > Themes gedeelte om handmatig een “noindex” toe te voegen aan pagina's, maar dit zal niet zo nuttig voor je zijn als je wilt voorkomen dat Google door je volledige content crawlt.

{% if handle contains 'page-that-you-do-not-want-indexed' %}

<meta name="robots" content="noindex">

{% endif %}

Vervang page-that-you-do-not-want-indexed door de pagina waarvan je niet wilt dat Google die indexeert.

Shopify biedt je echter ook de mogelijkheid om crawling op een aantal specifieke pagina’s te verbieden. Deze pagina’s omvatten de winkelwagen, kassa, bestellingen, beheerpagina’s, storebeleid en interne zoekpagina’s.

Het niet kunnen bewerken van je robots.txt-bestand kan problematisch zijn, omdat dit over het algemeen een krachtige manier is om je SEO-credentials elders online te verbeteren, maar er kunnen andere benaderingen zijn die je kan gebruiken, zoals het aanpassen van Google’s crawl met ‘nofollow’-links of canonical tagging.

Aangezien zoekmachinecrawlers werken door zich vast te klampen aan de interne linkingstructuur van je website, is het van vitaal belang dat je pagina’s vlot lopen en verwijzen naar de bestemmingen waarnaar ze willen linken.

Eén van de beste eigenschappen van Shopify is de interne linkstructuur van het platform. De taak van het omleiden van URL’s wordt uiterst eenvoudig gemaakt door Shopify’s probleemloze URL Redirect-sectie, die gevonden kan worden via Online Store > Navigation > URL Redirect.

Url redirect shopify

URL-redirect heeft als hoofddoel dat het ervoor moet zorgen dat al je pagina’s onderling verbonden en vindbaar zijn. De bots van Google zullen zich voortdurend aan je netwerk van pagina’s vastklampen om beter te begrijpen hoe je website werkt, wat hij doet en wat voor producten hij aanbiedt. De functie komt echter ook van pas wanneer gebruikers moeten worden verbonden met gewijzigde pagina’s voor seizoenaanbiedingen en salesacties.

Als je een groot bedrijf runt dat voortdurend op zoek is naar aanbiedingen voor je klanten, is het waarschijnlijk dat je veel van deze URL Redirect-pagina's zult zien omdat je je gebruikerservaringen-model aantrekkelijker probeert te maken voor shoppers.

Stap 10: Monitor je vooruitgang met Analytics

Een andere uitstekende en vaak ondergewaardeerde SEO-functie die is ingebouwd in Shopify is de Google Analytics-functionaliteit van het platform. Google Analytics is een toonaangevend analyseplatform dat in staat is om echt grip te krijgen op de metrieken die je winkel laten slagen. Je kan zien welke pagina’s beter werken dan andere en je kan bovendien sneller actie ondernemen tegen slecht presterende pagina’s.

Via Google Analytics kan je ook duidelijke verkoopdoelstellingen en marketingtrechters

vaststellen die het platform voor jou kan monitoren. Dit biedt een uitgebreid overzicht van de manier waarop alle pagina’s die aan je trechters zijn gekoppeld, samenwerken. Als Analytics aantoont dat één factor van je trechter ondermaats presteert, krijg je bruikbare inzichten in wat er fout gaat en hoe je dat kan verhelpen.

Google analytics snippet

Hier kunnen we zien dat Shopify een Google Analytics linkingfunctie heeft ingebouwd in je dashboard. Om dit te doen, ga naar OnlineStore > Voorkeuren en scrol naar het vakje dat je accounts koppelt.

Bovendien is het gratis om Google Analytics in te stellen, wat inhoudt dat je toegang krijgt tot bruikbare metrieken zonder dat je daar veel voor hoeft te betalen.

Elders op het Shopify-gedeelte voor websitevoorkeuren is er ook een mogelijkheid om Facebook Pixel in te bedden in je onlineshop. Dit kan bijzonder nuttig zijn voor je toekomstige marketingcampagnes en retargeting van klanten in de toekomst.

Stap 11: Gestructureerde opmaakgegevens (Schema) toevoegen

Schema markup biedt Google en gebruikers extra informatie over het product rechtstreeks in de zoekresultaten.

Schema markup

(Afbeelding: Search Engine Land)

Gelukkig vult Product Schema Markup automatisch aan wanneer je de productdetails invult, bijvoorbeeld de prijs en hoeveelheid.

Als je dit verder wilt uitbreiden dan de basisfunctie, is de Smart SEO-app het overwegen waard.

Conclusie

Nu steeds meer bedrijven overgaan op meer online verkoop en activiteiten, zijn platforms zoals Shopify belangrijker dan ooit geworden voor bedrijfseigenaren en marketeers.

Hoewel het platform is uitgerust met een gezonde reeks ingebouwde SEO-tools, zijn er ook tal van aspecten rond de optimalisatiemodellen van het platform die je in het oog moet houden. Deze gids is ontworpen om de meer ingewikkelde SEO-aspecten van Shopify te behandelen met overdraagbare relevante tips zoals zoekwoordenonderzoek en het belang van het differentiëren van productpagina’s.

In een wereld waar steeds meer bedrijven op zoek gaan naar exposure op onlinemarktplaatsen, is het nog nooit zo belangrijk geweest om je te onderscheiden van de massa. Met onze Shopify SEO-tips hopen we dat je je concurrenten kunt overtreffen en meer websitetractie kunt krijgen in het steeds competitievere e-commerce van de komende jaren.

Deel artikel:
Top